Beste tips voor affiliate marketing op Pinterest

2219
pinterest affiliate marketing

Wil jij geld verdienen met affiliate marketing op Pinterest? Lees dan snel verder in dit artikel want hierin geef ik je een aantal hele handige tips hoe je dit kunt aanpakken.

Mag je affiliate links gebruiken op Pinterest?

Het was een tijd niet toegestaan om affiliate links op Pinterest te promoten, maar dat is veranderd en je kunt nu dus ook je affiliate linkjes plaatsen via Pinterest. Superhandig en effectief, want Pinterest groeit nog steeds flink en het lijkt er niet op dat dit snel zal stoppen. Het voordeel van Pinterest is bovendien dat er bovengemiddeld veel mensen rondkijken met een koopintentie. En dat zijn precies de mensen die jij wilt bereiken met je affiliate marketing.

Eerst nog wat achtergrondinformatie

Wat is Pinterest precies?

Pinterest wordt vaak beschouwd als social media kanaal, maar dat klopt niet helemaal. Het is namelijk veel meer een zoekmachine. Mensen verbinden veel minder met anderen op Pinterest. Waar je op kanalen als Instagram of Facebook direct op zoek gaat naar vrienden om mee te verbinden gebeurt dit op Pinterest veel minder. Hier ga je op zoek naar inspiratie en ideeën over allerlei onderwerpen en bewaar je de leuke dingen op je eigen bord of klik je door naar een website. We noemen Pinterest dan ook wel een visuele zoekmachine.

Aandachtspunten bij Affiliate Marketing op Pinterest

Zomaar een Pinterest account starten en pins erop zetten? Mwah… het is misschien beter om eerst deze aandachtspunten eens door te lezen. Als ik dit allemaal eerder had geweten, had ik een paar beginnersfouten in elk geval niet gemaakt. Doe er dus je voordeel mee als jij start met affiliate marketing op Pinterest

 • Begin met het opzetten van de structuur van je account. Maak dus borden aan, geef ze een goede naam en beschrijving waarin je direct een zoekterm verwerkt. SEO is namelijk ook op Pinterest gewoon heel belangrijk.
 • Affiliate linkjes ‘verstoppen’ in pretty links zoals via bit.ly is niet toegestaan. Onthoud dit want het is belangrijk om te weten. De link moet een bezoeker dus direct vertellen waar deze naar toe leidt. Duidelijkheid is dus belangrijk.
 • Een account met alleen maar affiliate linkjes? Zou ik niet doen! Wissel af met eigen content die waarde toevoegt.
 • Breng regelmaat aan in het plaatsen van pins.
 • Combineer je account op Pinterest met een eigen affiliate website.

Welke niches scoren op Pinterest?

Ik denk dat je met bijna elk onderwerp wel iets kunt bereiken op Pinterest, maar het is een feit dat sommige niches beter presteren dan anderen. Hier zit echter ook meer concurrentie in. Denk hierbij aan:

 • Huis & Tuininrichting
 • Gezondheid
 • Voeding: recepten, gezond eten
 • Vakanties
 • DIY – Do It Yourself
 • Grafische vormgeving
 • Mode

De juiste zoekwoorden vinden

Bovenstaande niches zijn slechts enkele voorbeelden. Je kunt met veel meer onderwerpen veel succes behalen op Pinterest. Begin hierbij altijd met het opsporen van de juiste zoekwoorden. Misschien heb je voor je blog al een zoektermonderzoek gedaan, dit kun je dan prima gebruiken, maar ga ook op Pinterest op zoek naar zoekwoorden.

Dit doe je als eerste door het invoeren van een zoekterm in de zoekbalk van Pinterest en te kijken welke suggesties dan verschijnen. Typ je bijvoorbeeld dekbedovertrek in dan krijg je direct een rij met suggesties in de zoekbalk en deze zijn het waard om te noteren. Deze suggesties verschijnen hier natuurlijk niet voor niets, anderen hebben hier blijkbaar al op gezocht.

Ga daarna eens kijken naar de pins van anderen op deze zoektermen. Ook dit kan je waarschijnlijk de nodige inspiratie opleveren. Via het filter rechts van je zoekbalk kun je tenslotte nog filteren op Alle pins, video’s, personen of borden. Hierdoor kun je verschillende vormen van content ontdekken.

Start vervolgens met 3 tot 5 zoekwoorden en bouw dit aantal in de loop van de tijd naar wens uit.

Aan de slag met je content op Pinterest

Nu je weet welke zoekwoorden je wilt gaan gebruiken kun je het account echt gaan inrichten. Zorg altijd dat je een zakelijk account hierbij claimt en een zakelijk profiel aanmaakt. Je kunt dan eventueel ook gaan adverteren en meer statistieken bekijken. Maak borden aan voor je zoekwoorden en plaats hier de passende pins op. Belangrijk is om dit met regelmaat te doen. Het is dus beter om dagelijks 1 pin te plaatsen, dan 7 pins op dag en dan een week niets. Handig is dat je pins ook kunt inplannen. Je kunt dus gerust 1x per week of maand aan je account werken, alle pins inplannen en Pinterest doet vervolgens de rest voor je.

Maak hier je Pinterest account aan of bekijk hier de stappen om een zakelijk account aan te maken

Affiliate marketing op Pinterest

Analyseren en uitbouwen

Je zult merken dat je door regelmatig nieuwe pins te publiceren al snel meer volgers krijgt. Ik ken geen ander kanaal waar je zo snel nieuwe mensen bereikt, zelfs zonder te adverteren. Binnen een maand kun je al op een paar honderd kijkers zitten en als één van jouw pins viral gaat, kan het zelfs nog sneller groeien. Het is belangrijk steeds in de gaten te houden wat wel en wat niet werkt, dus analyseer en verbeter waar je kunt.

Heb je een pin die goede resultaten heeft geboekt? Probeer deze tactiek dan ook bij een andere pin en een pin die juist minder presteert kun je extra aandacht geven. Pins hebben een langere levensduur dan posts op Facebook en Instagram en zo kan het gebeuren dat jouw pin van 2 maanden geleden ineens toch goede resultaten gaat behalen.

Affiliate marketing op Pinterest: de conclusie

Uit bovenstaand verhaal blijkt volgens mij al wel dat mijn enthousiasme voor Pinterest groot is. En dat is natuurlijk niet voor niets. Zeker als je het Pinterest account koppelt aan een affiliate site kun je via meerdere kanalen werken aan je zichtbaarheid. Mijn motto: ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit‘ geldt zeker voor Pinterest. Laat je even weten wat jouw Pinterest account is in de reacties. Ik ga je zeker volgen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here